Kia ora! Od 29.3. - 1.4. budeme mít zavřeno. Veselé Velikonoce🐣

5 tipů, jaká vína pít v zimě

Když se začínají zkracovat dny a také venkovní teploty padají k nule, tak naše chuťové buňky začínají toužit nejen po hutnějších jídlecha, ale po hřejivých, plných vínech. A jaká vína jsou pro toto období ideální? Zachumlejte se do deky, pusťte si seriál na Netflixu a k tomu si nalejte skleničku vína. Namixovali jsme pro vás tipy na bílá i červená novozélandská vína, které si užíváme nejvíce my v zimním období.

1. Pinot Noir

Novozélandský Pinot Noir (rulandské modré)  je druhou nejrozšířenější odrůdou, která se pěstuje na necelých 6 000 ha v jižních chladnějších oblastech jako jsou Wairarapa, Hawke's Bay, Nelson, North Canterbury a Central Otago. Odrůda původně z Burgundska, na Novém Zélandu celkem rychle zdomácněla vzhledem k tomu, že první láhve novozélandského Pinot Noir se začaly stáčet až v roce 1987. Z Nového Zélandu je Pinot Noir intenzivní, výrazný a ovocný. 

Párování s jídlem: Snadno se kombinuje s jídlem a proto potěší skoro všechny. Je dostatečně lehký k lososu nebo kuřeti, ale zároveň dostatečně komplexní, aby doplnil červená masa nebo zvěřinu. 

Skladování a servírování: Ideální doba zrání je 2-5 let, teplota podávání je 15 stupňů ve větší sklenici ve tvaru zvonu kvůli zachycení jemného aroma.


2. Syrah

Další z červených odrůd - Syrah se vyznačuje jasnou, kořenitou chutí a elegantní strukturou. Okamžitě oceníte intenzivní odrůdovou osobitost, podobnou elegantnímu stylu severní Rhôny, plnou chutí švestek a pikantního černého pepře, někdy i s nádechem fialek.

Výsadba odrůdy Syrah se z malého základu rychle rozrostla a za posledních deset let se v roce 2016 téměř zdvojnásobila na 430 hektarů. Na Novém Zélandu má dlouhou historii, která sahá až do poloviny 19. století, a dnes se téměř 90 % výsadeb nachází v oblastech Hawke's Bay a Aucklandu.

Párování s jídlem: Skvěle se hodí ke grilovaným masům a hovězímu masu podávanému s hutnou omáčkou nebo k pokrmům s rajčatovým základem, jako je pizza nebo boloňská omáčka.

Servírování: Servírujte při teplotě 15-20 stupňů.


3. Merlot & Cabernet Sauvignon

Struktura a jemnost novozélandského Cabernetu Sauvignon se snoubí s živým ovocným projevem Merlotu. Novozélandští vinaři vytvářejí elegantní, ale přitom silně intenzivní směsi červených vín tím, že strukturu a jemnost Cabernetu Sauvignon doplňují plným, zralými hrozny Merlotu. Odrůdy Merlot a Cabernet Sauvignon se pěstují převážně v teplejších oblastech jako je Auckland, Northland a Hawke's Bay, které těží z delší akumulace tepla díky nižším denním teplotním výkyvům.

Párování s jídlem: Výborně se hodí k červenému masu a zvěřině nebo k zimním nákypům a skvěle chutná s výrazným sýrem.

Skladování a servírování: Nejlépe si ho vychutnáte v rozmezí 2-5+ let a při teplotě 17 stupňů. 


4. Riesling

Jak by se dal charakterizovat Riesling z Nového Zélandu? Drsný, aromatický, rozmanitý. Přirozeně živý s pikantní kyselinkou. Styly se pohybují od suchých až po svěže sladké. Více než 90 % ryzlinku se pěstuje na Jižním ostrově, kde jsou ideální klimatické podmínky s chladnými, dlouhými, suchými a slunečnými podzimy, velkými denními výkyvy a nízkou vlhkostí.

Párování s jídlem: Kombinace ovocné intenzity, citrusových tónů a osvěžující kyselosti novozélandského ryzlinku se skvěle doplňuje s asijskou kuchyní. Sušší styly si vychutnáte k salátům a lehkým pokrmům z mořských plodů nebo ke kuřecímu masu. Sladší styly ke kořeněným a zároveň voňavým asijským pokrmům, jako je kari.


5. Chardonnay

Relativně neutrální ovocný profil hroznů Chardonnay je ideální pro vinaře, aby mohli ukázat svůj um. Novozélandské Chardonnay výrazně odráží jedinečný terroir a obrovskou rozmanitost jednotlivých regionů, kde se pěstuje. Vyrábí se široká škála stylů od ovocných a nefiltrovaných až po šťavnaté s komplexností, elegancí a nádechem dubu.

V teplejším podnebí se obvykle rodí vína s plným středním tělem, kulatou, bohatou chutí a jemnou střední kyselinkou. Pro oblasti s chladným podnebím je typická středně plná až lehká chuť s vyšší kyselostí a mineralitou a svěží, citrusová a pikantní chuť. 

Oblast Marlborough obvykle produkuje pikantní Chardonnay s dobrou kyselinkou a výraznou chutí nektarinek, grapefruitů a dalších citrusových plodů, které dobře funguje na dubu i bez. Hawke's Bay má zase tendence produkovat velmi koncentrovaná vína střední až plné chuti s příchutí broskví, melounů a citrusů/grapefruitů. 

Párování s jídlem: Mladé Chardonnay nebo které nezrálo na dubech se báječné hodí k mořským plodům. Novozélandské Chardonnay se hodí k plným pikantním pokrmům, jako je kuřecí, telecí a králičí maso, se smetanovými, česnekovými nebo citronovými omáčkami. Krémová, ovocná chuť vyzrálého Chardonnay se skvěle hodí k dezertům z jablek a hrušek.

Skladování a servírování: Pijte vychlazené na teplotu 12 stupňů. Obecně se tato vína dobře pijí v krátkém až středně dlouhém období, zatímco nejlepší příklady se výrazně zlepšují dalším zráním.

 

Zdroj a foto: nzwine.com