Kia ora! Od 29.3. - 1.4. budeme mít zavřeno. Veselé Velikonoce🐣

Vinobraní 2021 na Novém Zélandu

Vinobraní je jednou z nejvíc vzrušujících událostí v kalendáři každého vinaře. Po roce starostí i radostí a důkladné péče o dozrávání hroznů, je konečně čas na sběr hroznů a na výrobu vína. V loňském roce období sklizně na Novém Zélandu zkomplikoval Covid, ale pomohlo pěkné počasí. V letošním roce se naopak pěstitelé museli vyrovnat s řadou povětrnostních výzev, které stojí letos za menším objemem hroznů.


Déšť, krupobití a mráz

Vinaři v letošní sezóně v regionu Nelson zažili vše od mrazů, krupobití, nízkých srážek a nižších než průměrných teplot, které měly vliv na podmínky pěstování přes jaro a léto. I přes všechny počáteční výzvy ale sklidili vynikající kvalitu hroznů. Nepříznivé povětrnostní podmínky na konci listopadu a prosince roku 2020, kdy byla vinná réva v květu, způsobily, že mnoho z těch drobných květů nevedlo k plodu - pozdní mráz, déšť zasáhl ovocné sady v nesprávnou dobu a poté krupobití poškodilo některé vinice. Poté sice začalo svítit slunce, ale teploty už nedosáhly obvyklých vysokých letních teplot, které jsou potřebné k rozvoji ovocných chutí a cukrů.

Během tohoto mírného období také příliš nepršelo, takže u některých odrůd v kombinaci se suchými podmínkami vedly v mnoha případech k menším bobulím. Většina novozélandských vinařů zmiňuje jednu společnou charakteristiku pro vinobraní 2021- sklidili menší úrodu, ale za to krásné a čisté bobule.

 

Sklizeň z pohledu jednotlivých vinařství 

Ve vinařství Greystone, které má své vinice v oblasti North Canterbury na Jižním ostrově, mají už sklizeň všech hroznů za sebou. Nejvíce hroznů se jim letos urodilo odrůdy Pinot Noir. Za normálních okolností sklízí nejvíc hroznů odrůd Sauvignon Blanc a Pinot Gris, ale letos byly téměř úplně zničeny mrazem. Celkově hodnotí letošní ročník, co do objemu, velmi malý a z tohoto důvodu ani nebudou vyrábět Pinot Gris. Pozitivní ale je, že malé množství znamená, že ostatní hrozny jsou velmi kvalitní. Po dobu zrání hroznů bylo opravdu sucho, takže bobule zůstaly v perfektním stavu.

Měsíce od ledna až po březen byly v nejznámější vinařské oblasti Nového Zélandu - Marlborough - také neuvěřitelně suché, ale ne příliš teplé. Sklizeň začala o dva týdny dříve než obvykle. Sebrali se všechny bobule odrůdy Chardonnay, Pinot Gris a Pinot Noir. Kvalita bobulí je vynikající, ale výnosy klesly asi o 50 % kvůli jarním ranním mrazům a chladnému počasí během kvetení.

Sklizeň odrůdy Sauvignon Blanc zabrala o něco déle, protože ve vinařství je podíl této odrůdy největší. Rovněž kvalita bobulí této odrůdy je vynikající, ale objem poklesl o 25%. Sběr odrůdy Riesling a Syrah je teprve uprostřed sběru, kdy píšeme tento blog. Vinařství celkově očekává, že vína z ročníku 2021 budou výjimečná, ale nebude jich tolik, kolik by si přáli.

I ve vinařství Craggy Range se podařilo již sklidit všechny hrozny z vinic v oblastech Hawke's Bay a Martinborough na Severním ostrově. Poměr produkce je 65 % z Martinborough a 35 % připadá na Hawke's Bay. Vinařství je známé pro své špičkové červené odrůdy. 

Ručně sbíraný Pinot Noir se opatrně převáží v chlazených vozech do Hawke's Bay, kde se dále zpracovává. Bobule jsou letos menší, ale zato chutě budou koncentrovanější. Sauvignon Blanc je převážně strojově sklízen, z toho přibližně 15 % je ručně a prochází sudovým kvašením. Z pohledu kvality bobulí jsou nejvíc nadšení z odrůdy Syrah, která díky suchému počasí dala vzniknout jedinečné kvalitě.  

Ve vinařství věří, že se jejich vína budou vyvíjet a zlepšovat. Letos čekají sice menší výnosy, ale silná vína co do kvality. 

 

Děkujeme za poskytnutí fotek Craggy Range a Two Rivers.