Syrah nebo Shiraz?

To je otázka, která nám vrtala hlavou tak dlouho až jsme se rozhodly na to podívat více do hloubky. Jsme sice v našich geografických podmínkách uprostřed léta a mnozí holdují v letních dnech spíš osvěžujícím bílým a růžovým vínům. Ale 28. července je den, kdy se ve světě a zejména v tom vinařském slaví Mezinárodní den Syrahu a tak se to téma skvěle nabízí. Pojďme si tedy něco říct k této odrůdě.

 

Něco k původu odrůdy Syrah/Shiraz

Syrah se zrodil a vyrostl ve Francii. Je to tmavá odrůda révy vinné pěstovaná po celém světě a používaná především k výrobě červeného vína. Odrůda vznikla křížením staré jihofrancouzské odrůdy Dureza s odrůdou Mondeuse Blanche z oblasti Savojska ve francouzských Alpách. Syrah je jednou z nejdůležitějších odrůd révy vinné v oblasti údolí Rhôny ve Francii. V severní části Rhôny je jedinou červenou odrůdou, ze které je povoleno vyrábět víno z apelací, které se nacházejí v oblasti Rhôny. 

Legendy o původu odrůdy Syrah vycházejí z dalšího hojně používaného označení - Shiraz. Protože se v Shirazu, hlavním městě tehdejší Perské říše (dnešní Írán), vyrábělo známé víno Shirazi, legendy tvrdí, že Syrah pochází ze Shirazu a poté byl přivezen do oblasti Rhôny. Uvádějí se dvě značně odlišné verze této pověsti, které uvádějí různá svědectví o tom, jak se odrůda dostala do Francie. Podle jedné verze mohli Féničané přivézt odrůdu Syrah/Shiraz do své kolonie v okolí Marseille (tehdy známé jako Massilia), kterou založili Řekové kolem roku 600 př. n. l. Ale jakékoli důkazy se nedochovali, a navíc odrůda později z oblasti Marseille vymizela.

 

 

Kde ve světě se nejvíce pěstuje 

Ve Francii se nachází nejvíce vinic s odrůdou Syrah na světě. Jak jsme nastínili v předchozím odstavci, Syrah se pěstuje po celém údolí řeky Rhôny. Vína, která se tu vyrábějí, se velmi liší. Rozdíly v kvalitě půdy i změny ve sklonu terénu mají tendenci vytvářet různé styly vína. 

Syrah je také klíčovou odrůdou mnoha směsí. Může být použita k doplnění struktury a barvy Grenache ve směsích z jižní Rhôny, včetně Côtes-du-Rhône a Châteauneuf-du-Pape. Syrah je také jedinou červenou odrůdou používanou ve vínech ze severní Rhôny. V roce 1968 existovalo ve Francii pouze 2 700 hektarů vinic Syrah, především v tradičních apelacích severní Rhôny. Vína ze severní Rhôny byla “znovuobjevena” v 70. letech 20. století a výsadba se proto výrazně rozšířila. V roce 1988 činil celkový počet francouzských vinic 27 000 hektarů a v roce 1999 bylo již 50 700 hektarů vinic s odrůdou Syrah. 

Austrálie je druhým největším producentem Syrahu, který tvoří přibližně 40 % celkové produkce vína v zemi. U protinožců se Syrah téměř vždy nazývá Shiraz (s výjimkou Nového Zélandu) a vyrábí se z něj nejznámější a nejdražší australská vína jako je Penfold's Grange Bin 95 a Henschke Hill of Grace.

Ve Španělsku jsou výsadby Syrah také velmi významné, ale vína se téměř vždy mísí s jinými odrůdami a na etiketách se objevuje název Syrah jen zřídka.

Nový Zéland vstoupil celkem nedávno do klubu zemí produkujících Syrah. Z naší nabídky na e-shopu můžete ochutnat Syrah 2018 z vinařství Craggy Range.  Za poslední dekádu se výsadba této odrůdy zdvojnásobila na 430 hektarů. Novozélandští vinaři používají téměř vždy výraz Syrah, aby zdůraznili chladné podnebí Nového Zélandu a peprný a minerální styl produkovaných vín.

Celý "Nový svět" se nechal zlákat touto bohatou a kořenitou odrůdou, přičemž odrůdová vína se ve významných množstvích vyrábějí v Jižní Africe, Spojených státech a Chile. Tam se pro označení stylu vína často používá název Syrah nebo Shiraz.

Pojďme si to tedy shrnout - "Syrah" označuje víno vyrobené zpravidla v chladnějším klimatu ve střídmějším stylu, zatímco označení "Shiraz" je vyhrazeno pro plnější, s větším obsahem alkoholu a bujaré projevy této odrůdy.

Láhev Craggy Range Syrah 2018

Charakteristika a chuťový profil

Styl a chuťový profil vín vyrobených ze Syrahu je ovlivněn klimatem, kde se hrozny pěstují. Mírné klima (například severní údolí Rhôny a části oblasti Walla Walla AVA ve státě Washington) má tendenci produkovat středně plná až plná vína se středně vysokým až vysokým obsahem tříslovin a tóny ostružin, máty a černého pepře. V horkém podnebí (například na Krétě a v oblastech Barossa Valley a McLaren Vale v Austrálii) je Syrah plnější, s jemnějšími tříslovinami, džemovitějším ovocem a kořenitými tóny lékořice, anýzu a zemité kůže. V mnoha oblastech kyselost a obsah tříslovin má příznivý potenciál pro stárnutí (archivaci) vyráběných vín.

Tato odrůda tu má dlouhou historii, která sahá až do poloviny 19. století, a dnes se téměř 90 % výsadeb nachází v Hawke's Bay a Aucklandu/Northlandu.

Novozélandský Syrah se vyznačuje jasnou, kořenitou chutí a elegantní strukturou, okamžitě oceníte intenzivní odrůdovou odlišnost, podobnou elegantnímu stylu ve vínech ze severní Rhôny, plnou chutˇ švestek a pikantního černého pepře a někdy i s nádechem fialek.

Jen málokteré červené víno dokáže perfektně doplnit výraznou chuť pečené kachny, tak jako ovocně čistý a krásně vonící novozélandský Syrah. Skvěle se také hodí ke grilovaným masům a hovězímu masu podávanému s omáčkou nebo k rajčatovým pokrmům, pizze nebo boloňské omáčce.

 

 

Zdroj: decanter.com, nzwines.com, vivino.com