Nelson - malá, ale butiková vinařská oblast

Něco málo historie

Historické město Nelson leží na okraji zátoky Tasman, obklopené zemědělskou krajinou, která se táhne na jih přes roviny Waimea až do kopců Moutere. Oblast je od zbytku Jižního ostrova oddělena horami, které ji obklopují ze všech stran.

Na jih a na západ se nacházejí národní parky Abel Tasman a Kahurangi a na západě oddělují hřebeny Richmond Nelson od slavné oblasti Marlborough na Novém Zélandu.

Nelson, založený v roce 1841, byl prvním městem na Jižním ostrově. První osadníci zde zasadili révu, ale moderní vinařský průmysl nezačal kvést až do 70. let 20. století.

 

Podnebí pro pěstování révy

Vinařská oblast Nelson je rozdělena na dvě podoblasti - Moutere Hills a Waimea Plains.

Moutere Hills je teplejší a vlhčí podoblast oblasti  Nelson. Tato oblast je známá svými štěrkovo-jílovými půdami, které dodávají vínu bohatost, chuť a texturu. Vína Pinot Noir z Moutere Hills jsou snadno rozpoznatelná svými jemnými tříslovými složkami, zatímco Chardonnay mají vysokou úroveň hloubky a komplexity. Tato podoblast je nejoblíbenější oblastí výroby vína, protože právě zde byly zasazeny první révy v Nelsonu.

Podoblast Waimea Plains získala své jméno podle maorských slov znamenajících "říční zahrada". Toto jméno bylo této oblasti dáno kvůli jejím obdělávaným polím, chmelovým polím a kopcům s ovocnými sady. Terroir Waimea Plains je kamenitý s aluviálními půdami. Vliv moře poskytuje oblasti mořské klima, které umožňuje regionu produkovat lehká a svěží vína s výrazně svěžími vůněmi. Pinot Noir z Waimea Plains lze popsat jako aromatický, zatímco Chardonnay je bohaté, živé, expresivní a výrazně aromatické.

 

Typické odrůdy pro Nelson

V Nelsonu se pěstují různé odrůdy révy, včetně Sauvignon Blanc, Chardonnay, Pinot Noir, Riesling, Gewürztraminer a mnoha dalších. Každá z těchto odrůd má své charakteristické vlastnosti a přispívá k rozmanitosti vín z Nelsonu.

 

Nelson je nyní domovem asi 40 vinařských podniků, z nichž většina jsou malé, butikové provozovny vyrábějící prémiová vína. Z této oblasti naleznete na našem e-shopu nabídku z vinařství Seifried, které  sahá až do roku 1973. Vinařství Seifried Estate je obhospodařuje podle udržitelných zemědělských praktik, které minimalizují ekologický otisk a chrání životní prostředí pro budoucí generace.

Města Motueka a Stoke jsou také důležitými oblastmi výroby piva (a chmele). 

 

Zdroj a fotografie: Seifried Estate, nzwine.com