Kia ora! Od 29.3. - 1.4. budeme mít zavřeno. Veselé Velikonoce🐣

Jaká jsou vína z oblasti Hawke's Bay?

Když se kohokoliv zeptáte, jestli zná nějakou vinařskou oblast na Novém Zélandu, tak drtivá většina odpoví Marlborough. Je to ve světě nejznámější region, kde se pěstuje jiskřivý Sauvignon Blanc. Marlborough ovšem není jediný region Nového Zélandu, kde se daří pěstovat révu, která je ve světě oceňována pro své kvality. Už méně známá je druhá největší vinařská oblast Nového Zélandu - Hawke's Bay, který je bohatým zdrojem kvalitního vína již od roku 1851.

Bordeaux i burgundské odrůdy

Hawke's Bay je poměrně velký a rozmanitý region na východním pobřeží Severního ostrova, který je produkuje širokou škálu odrůd na velmi vysoké úrovni. Zabírá rozlohu přibližně 5 034 hektarů. Klimatem připomíná oblast francouzského Bordeaux a je známý především svými červenými směsi a Chardonnay. Například se tady skvěle daří odrůdám červených vín jako Merlot, Cabernet Sauvignon a Syrah. Působí tu také rodinné vinařství Craggy Range, které patří mezi 50 nejlepších vinařství na světě podle World's Best Vineyards


Cabernet Sauvignon a Merlot jsou typické pro oblast východního pobřeží Severního ostrova. Tyto burgundské odrůdy se ve víně vyznačují zralými ostružinami, švestkami, jemnými bylinami, jako je šalvěj, a prašnými tříslovinami a vyvažují sílu a eleganci. Pevné zralé třísloviny a výrazná vůně podtrhují tato vína, která na rozdíl od vín z teplejších oblastí zůstávají svěží, elegantní a živá. Také je tyto vlastnosti předurčují k dlouhodobému skladování. 

 

Syrah na vzestupu

Syrah z Hawke's Bay vykazuje znaky chladnějšího klimatu, do popředí vystupuje bílý pepř, parfémované okvětní lístky fialek a lékořice. Vína mají často vyšší obsah kyselin, které působí svěžejším a pikantnějším dojmem červeného a tmavého ovoce než Syrah z teplejších klimatických oblastí, jako je Kalifornie nebo Chile. Je upřednostňován francouzský dub s jemnějšími vlivy kouře a koření před silnějším vanilkovým a smetanovým charakterem amerického dubu.


Dobrý příklad odrůdy Syrah z Hawke's Bay se vyznačuje vrstvami tmavého bobulového ovoce, černého rybízu, třešní, kávy, mléčné čokolády, černých oliv, kouře a exotického koření, jako je muškátový oříšek, kardamon a jalovec. Tohle víno je velmi opojné a velmi snadno si ho zamilujete! 

Vinařský region Hawke's Bay

Subregiony, kde se pěstuje réva

  • Pobřežní oblasti

Dvě oblasti pěstování vinné révy, které se nacházejí přímo na pobřeží, se těší nejvýraznějšímu vlivu mírného klimatu a dlouhého vegetačního období. Štěrkovité půdy Bay View v severní části údolí řeky Esk a Te Awanga na jihu dosáhly uznání pro prvotřídní Chardonnay a červené odrůdy s brzkým dozráváním, včetně Pinot Noir.

  • Hillsides

Typický subregion pro rozdíly v půdě a nadmořské výšce; jsou osázeny převážně červenými odrůdami. Již dlouho se pěstují v okolí Havelocku North, na svazích v podoblastech Maraekakaho a Bay View se vyrábějí hvězdná vína a vinná réva postupuje do vnitrozemí.

  • Aluviální roviny

Roviny, které jsou tvarované řekami a protkané štěrkovými nánosy, se rozprostírají mezi Havelockem a Napierem. Zahrnují průkopnické vinice Taradale a Meeanee a oblast Gimblett Gravels a Bridge Pa Triangle, kde se pěstují některá z nejlepších vín regionu.

  • Říční údolí

Hawke's Bay protékají čtyři řeky, které v průběhu času vytvořily obrovskou rozmanitost lokalit pro pěstování vinné révy. Tyto lokality poskytly chráněné prostředí s různou nadmořskou výškou, různou polohou vůči slunci a různým typem půdy. Z míst s vyšší nadmořskou výškou pocházejí kvalitní odrůdy Chardonnay, Sauvignon Blanc, Pinot Gris a Pinot Noir.

  • Centrální Hawke's Bay

Vinice ve vnitrozemí v nadmořské výšce do 300 metrů Central Hawke's Bay jsou charakterizovány jako chladnější oblasti s potenciálem pro Sauvignon Blanc, Pinot Gris a Pinot Noir.

 

Zdroj: nzwine.com