Jak se žije na Novém Zélandu

Proč se specializujeme na novozélandská vína asi tušíte, pokud nás sledujete delší dobu. Míša - druhá polovička našeho e-shopu - žije již několik let na Novém Zélandu. Položila jsem jí několik otázek, jak se jí žije na Novém Zélandu a co bychom se mohli od Novozélanďanů přiučit. 

 

Míšo, jak jsi se dostala před lety na Nový Zéland?

Sen, vydat se cestovat, jsem měla už dlouho. V roce 2007 jsem odjela na na několik měsíců do Anglie, kde jsem si chtěla zlepšit angličtinu a zkusit, jaké to je žít v zahraničí. Když jsem před cca 12 lety ztratila práci a v tu dobu jsem byla i bez partnera, věděla jsem, že pokud brzo nevycestuju, tak se mi můj sen nesplní. A tak jsem neváhala! Otázkou bylo kam. Vždy mě lákala Austrálie a jižní polokoule - pacifické ostrovy jako Fiji, Samoa, Cookovy ostrovy a další. Po konverzaci s kamarádkou, která se v té době právě chystala vycestovat na Nový Zéland a po zjištění informací, co musím zařídit pro legální pobyt a pracovní vízum v Austrálii, jsem se nakonec rozhodla zažádat o working holiday víza na Nový Zéland. Naštěstí v té době Nový Zéland nebyl ještě tak populární a pracovní víza jsem proto obdržela bez problémů. A tak už jen zbývalo koupit letenku, zabalit batoh a začít plánovat moje velké dobrodružství!

 

Co bys řekla, že je typické pro Nový Zéland? Jak tráví lidé volný čas? V čem je rozdíl oproti Česku?

Typické pro Nový Zéland je, že lidé tu nikam nespěchají, nejsou tak ve stresu a určitá uvolněnost je i jejich životním stylem. Většinu času na Zélandu jsem vždy bydlela u moře. Moře má svoje kouzlo, uklidňující kouzlo. Ať už je to procházka u moře, koupání nebo jen jízda podél moře do práce anebo na nákup.  Procházkou nebo během podél moře za šumu vln si dokážete krásně utřídit myšlenky nebo se zbavit stresu a popřípadě i vybít vztek. A tím jsem i částečně zodpověděla druhou otázku. Většina lidí tráví volný čas aktivně - často u moře. V létě na pláži -  běháním, surfováním, jízdou na kole nebo túrami v horách a národních parcích, kterých je tu hodně, ale i ve fitness centrech. 

Oproti Česku mě překvapilo, jak jsou tu lidé přívětiví, nápomocní a usměvaví. Když jsem na Nový Zéland přiletěla poprvé a hledala jsem ubytování (musela jsem vypadat zmateně, unaveně a k tomu s velkým batohem na zádech), pán na ulici mi ochotně nabídnul, jestli nepotřebuju s něčím pomoci. Pokud jdete na procházku a nebo kamkoliv na trek do přírody, tak vás skoro všichni pozdraví a nebo alespoň pokývou hlavou. Okamžitě to ve vás vyvolá přátelskou atmosféru a máte pocit, že jste tu velice vítáni. 

 

 

Co se ti na životě na Zélandu nejvíc líbí? Co si myslíš, že bychom se měli naučit od Novozélanďanů u nás doma ?

Nejvíce se mi líbí jejich životní styl, jak jsem již zmínila. A novozélanďané se snaží moc nestresovat, i když to samozřejmě neplatí pro všechny a každý den.

Rozhodně bychom se od nich mohli naučit se více usmívat a být k sobě více laskaví. Začít podnikat, převést osobní vozidlo na jinou osobu či jiný úřednický výkon? Žádný problém. Můžete to vyřídit velmi jednoduše bez zbytečného velkého papírování a zaměstnávání několika úředníků. Na poště například vyřídíte i převod osobního auta. Návštěva jakéhokoliv úřadu a zvláště pošty není nepříjemný zážitek. Úředníci jsou ochotní a usměvaví. A v supermarketu se vás slečna u pokladny zeptá, jaký jste měli den. Není nic neobvyklého když si spolu krátce popovídáte a i vy se zeptáte na jejich den a nebo co mají v plánu po práci, i když je vůbec neznáte. Samozřejmě to neplatí vždy a všude, ale ve většině případů ano. 

 

Má život na Zélandu i nějaké negativní stránky? 

Nový Zéland není samozřejmě jen idylický ostrov v Jižním Pacifiku, ale má i svá negativa jako každá jiná země. Z mého pohledu je negativní stránkou to, že Nový Zéland je příliš daleko od České Republiky. Let i s přestupy trvá skoro 24 hodin! Teda v době před pandemií. Cena mezinárodních letenek je také mnohem vyšší než, když chcete letět z Evropy do světa. 

Rotorua

 

Jaký vliv měla pandemie Covid-19 na Nový Zéland? Z médií víme, že jste pandemii zvládli docela dobře. 

Samozřejmě i nás zasáhla pandemie. Měli jsme ale výhodu v tom, že k nám dorazila později než třeba v Itálii, což byl pro nás odstrašující případ a také ukázka, jak se Covid-19 rychle šíří a jaké škody může napáchat. Rychlé jednáni a jasné pokyny od vlády a silný leadership premiérky Jacindy Adern vedl k tomu, že se nám pandemii podařilo zvládnout celkem dobře a rychle s tím, že jsme měli jeden celostátní lockdown v trvání necelých 6 týdnů, který byl velmi striktní a kontrolován policií. Obyvatelé Nového Zélandu byli velmi ukáznění ( samozřejmě výjimky se vyskytly) a dodržovali nařízení vydané vládou. Tím se nám relativně rychle a dobře podařilo z toho dostat.

 

A otázka na závěr. Jaké je tvoje oblíbené novozélandské víno? 😉

To záleží na počasí. V létě převážně piji růžová a bílá vína - Sauvignon Blanc a Pinot GrisRůžové víno pak z vinařství Two Rivers a Black Cottage. V zimě spíše červená - Syrah a Merlot pro jejich plnou, robustní a hebkou chuť.