Co byste měli vědět o novozélandských vínech

Historie pěstování vinné révy

O první výsadbu révy vinné se zasadil anglikánský misionář Samuel Marsden v roce 1819. Prvním oficiálním vinařem, který stočil první vína do lahví byl Skot James Busby, který se stal také prvním britským obyvatelem Nového Zélandu v roce 1840. V průběhu 19. století se pokusili o pokračování a rozšíření vinic francoužští kněží a rolníci, chorvatští hledači zlata a pastevci z Hawke's Bay. Ale bohužel révu napadly různé choroby, které ji ničily a společně s fanatiky prohibice přispěly k úpadku vinařského průmyslu.

Až od 20. a 30. let lze zaznamenat postupný růst, který vzkvétal během 2. světové války. Uvolnění legislativy týkající se prodeje alkoholu v 60. a 70. letech přitáhl investory z Ameriky a Austrálie, kteří přispěli ke zlepšení kvality produkovaného vína s důrazem na lehká, ovocná a mírně sladká bílá vína.

 

Vinařské oblasti

Nový Zéland se dělí na 11 vinařských oblastí, které se nachází na Severním i Jižním ostrově. Na Severním ostrově najdeme 6 oblastí - Northland, Auckland, Waikato / Bay of Plenty, Gisborne, Hawke's Bay a Wairarapa.

Celkem se zde nachází 315 vinařství (údaje z roku 2019) a svou rozlohou zabírají přibližně 7 656 hektarů.

Oproti tomu na Jižním ostrově je 5 vinařských oblastí, které zahrnují největší z nich Marlborough, Nelson, North Canterbury, Central Otago a Waitaki Valley.  Funguje zde 403 vinařství (údaje z roku 2019) a je obhospodařována plocha vinic 32 268 hektarů.

Co do rozlohy je významnější Jižní ostrov. Zde se nachází i největší vinařská oblast Marlborough, na kterou připadá 27 808 hektarů vinic a působí zde 150 vinařství.

 

Vinařské oblasti Nového Zélandu

 

  

Odrůdy, které dostaly Nový Zéland na mapu vinařských zemí světa

Nový Zéland vyprodukuje zhruba 1 % světové produkce vín ročně a umístil se s 413 000 tunami za rok 2019 v celosvětové produkci vín na 15. místě. Největšími odběrateli jsou Spojené státy, Velká Británie a Austrálie. A které odrůdy se pěstují na Novém Zélandu?

V první řadě je to Sauvignon Blanc, ke kterému se pojí přídávná jména jako unikátní, bujný a intenzivní. V roce 1975, kdy byly vysázeny první vinice Sauvignon Blanc v Marlborough, nikdo nemohl předvídat, jakého věhlasu tato odrůda dosáhne za pár desetiletí.

Sauvignon Blanc začal být komerčně vyráběn v 70. letech a je nyní nejrozšířenější odrůdou Nového Zélandu. Podnebí je hlavním faktorem, které definuje regionální styly.

Severní vinařské oblasti (Hawke's Bay, Gisborne) mají teplejší a mírnější podmínky pro pěstování, které mají za následek zralejší a bohatší styl Sauvignon Blanc s příchutí melounu, nektarinek a jiného peckovitého ovoce.

Jižní oblasti (Nelson, Marlborough) mají zase delší a chladnější podmínky, které podporují silnější a živější ovocné příchutě a mají vyšší úroveň kyselosti. Výsledná vína jsou díky tomu ostřejší s příchutí mučenky a jiných tropických plodů, červené papriky nebo angreštu.

Z bílých odrůd se na Zélandu ještě pěstuje Chardonnay, Pinot Gris (česky Rulandské šedé) nebo Riesling.

Pinot noir (český Rulandské modré) je nejrozšířejnější burgundskou odrůdou pěstovanou na Novém Zélandu. Pěstuje se v převážně chladnějších jižních oblastech ostrova (Wairarapa, Marlborough, Nelson, North Canterbury a Central Otago). Společným prvkem Pinot Noir z různých regionů je struktura a elegance vín se silnou ovocnou intenzitou. Z červených odrůd na Zélandu najdeme  ještě Merlot a Cabernet Sauvignon či Syrah.

Podívejte se na nabídku novozélandských vín, které nabízíme v našem e-shopu.

 Vinice Nový Zéland

 

Terroir aneb co všechno se promítá do charakteru vína

Výraz “terroir” pochází z francouzštiny a znamená “země”. Ve vinařství se tento termín používá pro označení prostředí, které má vliv na charakter vína. Zahrnuje tedy jedinečnost prostředí (klimatické podmínky), zemědělské postupy vinaře a specifičnost půdy, ve které se vinná réva pěstuje.

Na Novém Zélandu je jedenáct hlavních vinařských oblastí, z nichž každá vykazuje velkou rozmanitost podnebí a terénu. Všechny vinařské regiony nejsou vzdáleny od moře více než 130 km. Blízkost vinic k oceánu má výrazný vliv na charakter novozélandských vín. Mírná, slunečná léta a výrazné rozdíly mezi denními a nočními teplotami zpomalují zrání hroznů a umožňují tím rozvíjet čisté a intenzivní odrůdové příchutě. To je základ síly novozélandských vín, která napomáhá jejich eleganci, struktuře a vhodně doplňuje jakékoli jídlo.