Kia ora! Od 29.3. - 1.4. budeme mít zavřeno. Veselé Velikonoce🐣

4 tipy, jak vybírat víno

Máte často problém si v obchodech nebo restauraci vybrat víno, které vám bude chutnat? Anebo kupujete dokola stále stejnou láhev? Jestli je vaše odpověď v obou případech ano, tak v tom nejste sami. A nebavíme se o tom, zda bílé nebo červené:-) Umět si vybrat správné víno pro určité jídlo vyžaduje trochu víc zkušeností a hlavně se nebát zkusit i něco neznámého. Poradíme vám 4 tipy, podle čeho vybírat a na co se zaměřit.

1. Bude jídlo chuťově výrazné nebo těžší? Pak si k němu dejte podobně plné víno

Doporučení, že k masu se hodí červené víno a bílé zase k rybě je až moc obecné. Důležitější je, aby se víno a jídlo vzájemně doplňovaly. Těžké jídlo je obvykle husté a výrazně ochucené - masová omáčka, kořeněná jídla, vydatná polévka nebo dušené maso - vyžaduje víno se silnou příchutí, které pomůže chuť jídla “rozkrájet”. Nechcete, aby jídlo převážilo nad chutí vína a naopak - oboje by mělo mít podobnou hloubku.

K těžším jídlům se nejlépe hodí vína, která se označují jako plná, hluboká, komplexní, bohatá nebo strukturovaná. I bílá vína mohou být hluboká a složitá, takže se skvěle hodí ke kořeněným a vyraznym jídlum.

Vína, která se označují jako lehká, vyvážená, jiskřivá nebo osvěžující, jsou skvělá pro lehčí jídla s méně silnými příchutěmi jako je zelenina, těstoviny, ryby, kuřecí maso a lehčí sýry.

Druhy vína

 2. Najděte příchuť vína, která jednoduše doplní chuť jídla

Spárujte například lehké citrusové bílé víno s “citronovým” kuřecím masem. Když to zjednodušíme - vezměte sytě červené víno a porovnejte ho s grilovaným vepřovým masem. Hodí se to barevně k sobě? Sladění dopomůže ke skvělému zážitku z jídla a zvýrazní klíčové vlastnosti, jak na talíři, tak ve víně.

Když vybíráte víno podle doplňkových příchutí, přemýšlejte o tom, jak by jídlo chutnalo, kdyby se tato příchuť přidala k jídlu. Například pokud má víno tmavě červenou barvu s „náznaky čokolády, koření a ostružin“, zeptejte se sami sebe, zda by čokoláda, koření a ostružina nevypadaly na talíři s tímto jídlem nepatřičně.

3. Buďte odvážní a vyberte si kontrastní příchutě, které zvýrazní jídlo

Při párování vín s jídlem existují dva směry - buď se chutě doplňují nebo jsou v protikladu. Měli byste vyzkoušet oba přístupy než si budete jistí, která kombinace vám lépe vyhovuje. Při párování přemýšlejte o rovnováze. Slané a kyselé jídlo, jako jsou například ústřice, je dobře vyvážené ovocným, měkčím Sauvignon Blanc. 

Když budete uvažovat o kontrastních příchutích, přemýšlejte také nad kyselostí jídla a jeho strukturou. Mastná nebo krémová jídla jdou dobře doplnit víny s vyšší kyselinkou, kyselá jídla se se dobře doplňují plnějšími víny. Složité pokrmy se spoustou chutí, jako je paella, dobře kontrastují s jednoduššími a vyváženými víny. To umožňuje dát vyniknout vínu před jídlem.

4. Kombinujte sladší a ovocem inspirovaná vína s kořenějšími pokrmy

Kořeněné jídlo “řízněte” raději sladším vínem, které se přirozeně doplňuje. Lehčí vína mohou být červená i bílá. Sladší vína, jako je Riesling, se dobře hodí ke kořeněným jídlům, zatímco Chardonnay z dubových sudů se hodí ke krémovým pokrmům nebo k jídlům, které obsahují bylinky a koření.

Pro spárování s kořeněnými jídly hledejte vína s chutí citrusů, bobulovitého ovoce, květinovými tóny a náznaky jemného koření, jako je vanilka. Při čtení etiket se zaměřte v popisu na svěžejší a sladší ovocné tóny.


Nejlepší způsob, jak se naučit rozlišovat vína podle jeho charakteristiky je jít nad rámec již vámi vyzkoušených a známých vín. Nebojte se koupit víno, o kterém jste nikdy neslyšeli nebo jeho název neumíte ani vyslovit. Budete překvapeni, co se o vínech naučíte a zjistíte jejich ochutnáváním. Až budete kupovat příště víno, tak se nejdříve zamyslete k jakému jídlu ho chcete pít a také čtěte etikety na zadní straně láhve, kde najdete info od vinaře o typu vína a jeho doporučení, k jakému jídlu je vhodné. Tak se nebojte a hurá do toho!