Kia ora! Od 29.3. - 1.4. budeme mít zavřeno. Veselé Velikonoce🐣

Ani bílé, ani červené. Rosé, prosím!

Co se vám vybaví, když se řekne rosé? Lehké svěží víno, které má něžně narůžovělou barvu a chutná po šťavnatém ovoci. Hned si vybavíme jižní Francii a proslulé provensálské rosé. Nebo patříte do té skupiny vínomilců, pro které růžové víno není kvalitní víno? Někdo možná sáhne po růžovém víně v momentě, kdy se nemůže rozhodnout, jestli má chuť na bílé nebo červené. Ať už jsou vaše preference a znalosti o víně jakékoli, v tomto blogu se podíváme na vlastnosti tohoto vína, proč ho můžete pít po celý rok a jak je to s jeho produkcí na Novém Zélandu.

Vinař má plnou kontrolu nad barvou vína

Základní metoda výroby rosé je, že se slupky z červených hroznů musí oddělit od šťávy dříve, než příliš ztmavnou. Zatímco některá červená vína kvasí na slupkách červených hroznů i několik týdnů, růžová vína se zbarvují do červena v průběhu několika hodin.

Čím tmavší je víno, tím delší kontakt se slupkou šťáva měla. Ta nejsvětlejší rosé získávají svoji bledost tím, že mají minimální kontakt se slupkou. 

Růžové víno se vyrábí třemi způsoby. První se připravuje stejným způsobem jako vína bílá: hrozny červeného vína se nedrtí, ale vylisují se, aby se šťáva dostala ze slupek co nejdříve. 

Druhou metodou je metoda “saignée” (z fr. krvácející), při které se během prvních hodin výroby červeného vína část šťávy přelije do nové kádě, aby se z ní vyrobilo růžové víno. Z takto získaného moštu se pak vyrábí víno, které má odstíny od světle růžové až po rumělkovou. Tento styl výroby růžového vína je jedinečný, protože díky němu vína mají často výraznější a tmavší barvu než ostatní růžová vína. Pokud tedy nejste příznivci tradičního růžového vína, mohla by vám vína metodou “saignée” zachutnat, protože jsou tmavší a silnější než ostatní růžová vína.

Nejméně běžnou metodou výroby růžového vína je smíchání červených a bílých hroznů, které kvasí ve stejném tanku. Hrozny se macerují v této směsi slupek několik dní, aby se dosáhlo zářivé barvy červeného rybízu a přitom se do šťávy nedostaly třísloviny.

Jak asi tušíte k výrobě růžového vína lze použít téměř všechny červené odrůdy - od Cabernet Sauvignon po Syrah. 

Těstoviny a sklenka rosé

Kde na Novém Zélandu se vyrábí nejlepší rosé

Kvalita ovoce je pro růžové víno nejdůležitější, aby se maximalizovala jemnost a výraznost odrůdy. Bez ohledu na odrůdu se s hrozny z vinic do vinařství zachází co nejšetrněji. Většina novozélandského rosé kvasí v nerezových tancích, aby se zachovala svěžest, čistota ovoce a intenzita vůně. Dub se používá velmi zřídka. 

Rozmanité, svěží, elegantní. Taková je charakteristika růžových vín z Nového Zélandu, kde se vyrábí široká škála od svěžích a ovocných až po pikantní vína s texturou. Většina novozélandského růžového vína se vyrábí z odrůdy Pinot Noir, ale v různých regionech se používá i řada dalších odrůd.

Hawke's Bay je domovem rosé z odrůd Merlotu a Syrahu, přičemž některá vína jsou vyrobena ze směsi (často bordeauxských) odrůd. Mírně teplé podnebí se hodí pro robustní, kořenitá a pikantní vína s dobrou hloubkou chuti.

Pinot Noir (rulandské modré) je nejčastěji používanou odrůdou pro rosé z oblasti Marlborough, které je charakteristické intenzitou vůně, zralým bobulovým ovocem, kořením a živou, dobře vyváženou chutí. Existují také zajímavé příklady s použitím méně obvyklých odrůd, jako je Syrah nebo Montepulciano. Z našeho e-shopu můžete vyzkoušet lahodné rosé od vinaře Davida Cloustona, který žil několik let na Korsice a odráží se v nich svěží francouzský styl.

Převážná většina růžových vín z oblasti Central Otago je založena na odrůdě Pinot Noir. Plné jahod, malin, zralých třešní a často i s nádechem koření a čerstvých bylinek, které se pak na chuti projevují svou živostí a svěží čistou kyselinkou.Lahve rosé Podle čeho vybírat růžové víno

Nebojte se vybírat růžové víno podle jeho barvy. Čím výraznější a tmavší růžová, tím bude i chuť vína výraznější. Růžové víno je všestranné a hodí se téměř k jakémukoliv jídlu. Pokud se jedná o víno ve středomořském stylu, pak je ideální ke středomořské kuchyni -  rybám, salátům a lehkým jídlům z těstovin.

 

Foto: nzwine.com