Novozélandský Pinot Noir: intenzivní, výrazný, ovocný

Kde se vzal Pinot Noir?

Pinot Noir je odrůdou révy vinné, která má kořeny hluboko zakotvené ve starověkém světě. Historie této odrůdy sahá až do starověkého Říma, kde byla poprvé zmíněna pod názvem "Pinot". Název "Noir" znamená "černý" ve francouzštině, což odkazuje na tmavé hrozny, které tato odrůda produkuje.

Nejvíce se však Pinot Noir proslavil v Burgundsku, což je prestižní oblast ve Francii. Pinot Noir z Burgundska je považován za jedno z nejlepších červených vín na světě a má jedinečný terroir, který dává vínu charakteristickou chuť a aromata.

Regiony pro pěstování Pinot Noir

Pinot Noir je náročná odrůda na pěstování. Preferuje chladnější klima, které umožňuje pomalý a rovnoměrný růst hroznů. Ideální jsou mírné teploty během vegetačního období a chladné noci, které přispívají k vývoji komplexních chutí a zachování kyselosti v hroznovém moštu.

Kromě Burgundska existuje mnoho dalších regionů po celém světě, které jsou známé produkcí výborných Pinot Noir vín. Některé z nich zahrnují:

  • Napa Valley, Kalifornie: Kalifornie má dlouhou historii s pěstováním Pinot Noir, zejména v oblasti Napa Valley. Tato vína mají tendenci být plnější a bohatší než tradiční burgundská Pinot Noir.
  • Oregon, USA: Oregonský Pinot Noir získává stále více uznání díky svému výjimečnému terroir a výjimečné kvalitě.
  • Nový Zéland: Novozélandská Central Otago a Martinborough jsou známé svými vynikajícími Pinot Noiry, které mají vynikající ovocné charaktery.

Charakter novozélandského Pinot Noir

Na Novém Zélandě se odrůdě Pinot Noir daří v několika regionech. Ale nejznámější a nejlepší region pro pěstování této odrůdy je Central Otago na Jižním ostrově. Central Otago je nejjižnějším vinohradnickým regionem na světě a má ideální klima a půdu pro Pinot Noir. Zdejší vinice mají několik výhod:

  • Klima: Central Otago má kontinentální klima s výraznými teplotními výkyvy mezi dnem a nocí. Toto klima pomáhá zachovat kyselost v hroznovém moštu a zvýraznit ovocné tóny Pinot Noir.
  • Expozice: Vinice v Central Otago jsou často umístěny na svazích, které mají ideální expozici slunci. To umožňuje hroznům dostatek slunečního světla a tepla během vegetačního období.
  • Půda: Region má různorodou půdu, ale některé vinice jsou na vápnitých, štěrkovitých půdách, které jsou ideální pro pěstování Pinot Noir.
  • Chladné noci: Central Otago má chladné noci, což pomáhá zachovat ovocné charaktery a komplexnost vína.

Dalšími regiony na Novém Zélandě, kde se pěstuje kvalitní Pinot Noir, jsou Martinborough na Severním ostrově a regiony Marlborough a Canterbury na Jižním ostrově. Tyto regiony mají také vhodné klimatické podmínky a půdy pro tuto odrůdu, i když se mohou lišit v charakteru a stylu Pinot Noir, který produkují. Podívejte se na další skvělý výběr novozélandských Pinot Noir na našem webu.

Co k němu zakousnout? 

Pinot Noir je také známý svou vynikající schopností párovat se s jídlem. Díky své jemné kyselosti a ovocným tónům je skvělou volbou k různým pokrmům, včetně kuřecího masa, ryb, hovězího masa a dokonce i sýrů.