Marlborough - největší vinařská oblast Nového Zélandu

Nastal čas si představit největší a nejznámější vinařskou oblast Nového Zélandu. Marlborough. Najdeme ho na severovýchodě Jižního ostrova, ze severu ho omývá Cookův průliv a na východě Tichý oceán. To má chladivý vliv, který spolu s jedním z nejdelších slunečních svitů v zemi vytváří ideální prostředí pro pěstování vinné révy.

Poloha a historie Marlborough

Historie tohoto největšího novozélandského vinařského regionu sahá do 19. století. První vinice zde byly vysazeny evropskými přistěhovalci již na konci 19. století. Ale teprve od 70. let 20. století se pěstování vinné výrazně rozšířilo. 

Horké dny a chladnější noci přispívají ke komplexnosti ovoce pěstovaného v Marlborough, zejména denní rozdíly teplot  kolem 11 stupňů během léta. Díky tomu hrozny dozrávají pomalu, což zajišťuje intenzitu a přirozeně vysokou kyselost; ideální kombinace pro výrobu lahodného Sauvignon Blanc.

Půdy v údolí Wairau a ve vinařských oblastech v okolí Blenheimu jsou převážně volně odvodnitelné aluviální štěrky. Údolí se nachází mezi pohořími Richmond Ranges na severu a Wither Hills na jihu, které je chrání před extrémními povětrnostními podmínkami. Díky těmto dvěma faktorům je údolí ideální pro pěstování vinné révy. Podnebí je v létě a na podzim obvykle slunečné a teplé, což vede k dlouhému vegetačnímu období, a chladný noční mořský vánek zajišťuje teplotní rozdíly potřebné pro dobrá charakteristická vína.

3 subregiony

Obecně lze rozlišit tři podoblasti - Jižní údolí, Wairau a Awatare - a tvoří asi třetinu celkové plochy vinic v Marlborough.   Údolí Wairau je říční zátopová oblast v okolí města Blenheim s hlubokými aluviálními štěrkovými půdami a říčními terasami. Jižní údolí se nachází na jihu a zahrnuje severně orientované svahy kopců Wither Hills s převážně ledovcovými sprašovými půdami. Údolí Awatere se nachází na jihovýchodě, v okolí města Seddon, s obecně chladnějším klimatem. 

  • Southern Valley/ Jižní údolí

Tuto významnou podoblast tvoří údolí Omaka, Fairhall, Brancott, Ben Morvan a Waihopai, která se vinou kolem okolních kopců. Půdy a meziklima se liší, ale jsou obvykle těžší a obsahují více jílu než údolí Wairau. Dále na jih do údolí je také chladněji a sušeji. Pěstuje se zde široká škála odrůd v závislosti na výhodách jednotlivých lokalit, přičemž v této oblasti se pěstuje zejména Rulandské modré a aromatické odrůdy.

  • Wairau Valley/Údolí Wairau

Staré, štěrkovité půdy říčních koryt a srážky vytvářejí v této podoblasti četné meziklima. Obecně se jedná o chladnější a sušší vnitrozemské polohy, neúrodné kamenité polohy s časným zráním a pobřežní polohy mírněné mořským vánkem. Vína v této podoblasti odrážejí silné stránky jednotlivých vinic a vinařů, ale všechna mají charakteristickou ovocnou intenzitu.

  • Awatere Valley/ Údolí Awatere

Údolí Awatere je geograficky nejvýraznější podoblastí, která leží jižně od údolí Wairau. Táhne se směrem do vnitrozemí od moře a stoupá k vnitrozemským horám Kaikoura. Chladnější, sušší, větrnější a do určité míry převýšená místa s typicky nižšími výnosy produkují jasné, aromatické odrůdy Pinot Noir a dramatické, výrazné Sauvignony.

Nejpěstovanější odrůdy

Z celkové rozlohy 27 808 hektarů vinic v Marlborough připadá 22 369 hektarů pro pěstování ikonického Sauvignonu Blanc. S velkým odskokem se pak na ploše 2 663 hektarů pěstuje Pinot Noir,  na Pinot Gris připadá plocha 1 162 hektarů a na Chardonnay je to 1 086 ha. 

Na našem e-shopu máme z Marlborough zastoupeny momentálně 3 vinařství - Two Rivers/Black Cottage a Clark Estate

Sauvignon Blanc z Marlborough je typický svou výraznou vůní, živě čistě ovocný, bylinný a exoticky tropický s výraznou mineralitou. Kdo již ochutnal, tak nám dá jistě dá za pravdu, že novozélandský Sauvignon Blanc je exotický a nedá se srovnávat například s tím z Francie. Pinot Noir je z této oblasti středně plné červené víno s aroma tmavých třešní a švestek, kořenitějším pozadím a jemnými tříslovinami. V posledních letech se začínají v Marlborough pěstovat aromatické odrůdy - Riesling, Pinot Gris a Gewürztraminer. 

 

Zdroj: www.nzwines.com