Jaký byl pro vinaře rok 2020?

Začátek vinobraní a pandemie COVID-19


Na Novém Zélandu začíná sezóna sběru hroznů v některých vinařských oblastech již na konci února. Nejdůležitější fáze sklizně hroznů pak probíhá v březnu. Právě letos v té nejkritičtější fázi, kdy se začínají sbírat hrozny na většině vinicích, nastal v zemi “lockdown”. Od konce března se celá země nacházela ve 4. (tedy nejvyšším) stupni výstražného systému, který byl zaveden vládou pro řízení pandemie. Co to znamenalo pro vinaře?


Těsně před vyhlášením lockdownu 25. března 2020 to znamenalo hlavně nejistotu a obavu, jestli vinaři dostanou výjimku a budou tak moct dokončit sběr hroznů. Novozélandská vláda výrobu a zpracování potravin a nápojů nakonec označila za nezbytnou službu a vinařskému průmyslu bylo umožněno pokračovat ve sběru a zpracování hroznů. Vyžadovalo to ovšem přísnější opatření, aby byla dodržena všechna nařízení. Strojový sběr hroznů v podstatě neznamenal žádnou změnu, ale při ručním sběru hroznů museli vinaři více plánovat. Zaměstnanci a sběrné čety se nesměly potkávat, musely se střídat po směnách a dodržovat rozestupy v rámci “social distancing”. 

 


 

Vinaři a vinobraní 2020 

Zeptali jsme 3 vinařství, jejichž vína najdete na našem e-shopu, jak vnímali letošní sezónu.

  • Craggy Range  

Ve vinařství Craggy Range, které pěstuje révu na vinicích ve 3 oblastech - Hawke's Bay, Martinborough a Marlborough - hodnotí letošní vinobraní jako nejlepší, které pamatují za poslední roky. Pro zrání hroznů byly ideální podmínky, nepanovaly výrazné teplotní výkyvy jako v roce 2019 a duben letošního roku byl obecně sušší. Proto lze v odrůdě Syrah pěstované na vinici Gimblett Gravels očekávat jedny z nejvíce fenolicky zralých a intenzivních chutí. V Marlborough, které leží na Jižním ostrově, označují všichni zdejší vinaři letošek za jednu z nejlepších sezón. Chladný začátek vegetačního období přispěl k menší velikostí bobulí, které tak obsahují větší ovocnou intenzitu.

  • Black Cottage/ Two Rivers

Vinař David Clouston hodnotí letošní vinobraní v Marlborough jako nejlepší od roku 2015. Úroveň hroznů byla průměrná, na začátku s dobrými letními dešti a pak s dlouhým a suchým indiánským létem. Očekává tak čistotu vín s dobrou jemností a strukturou.

Co pro jeho vinařství znamenal lockdown? Jak nám David řekl, museli se naučit pracovat jako malý tým a dvakrát kontrolovat všechny postupy. Z marketingového hlediska se zaměřili na to, aby neměli všechna vejce v jednom košíku a nesoustředili se jen na prodej do zahraničí. 

Podle Davida můžeme očekávat jiskřivá intenzivní vína, která budou “skákat” ze sklenice a velmi dobře zrát, protože si všechna zachovávají skvělou kyselost. 

  • Seifried 

Ani pro vinařství Seifried Estate nebyl letošní rok kvůli Covid-19 pandemii nejjednodušší. Podle Chrise Seifrieda byli pod zvýšeným tlakem kvůli zavedeným postupům ve firmě, aby byla dodržena všechna opatření při sklizni a zaměstnanci chráněni před možnou nákazou. V září letošního roku obdrželi na mezinárodní letní degustaci Mundus Vini zlatou medaili “Best in Show - Nový Zéland”  za Sauvignon Blanc 2020. Pro Seifried je tato cena velkým zadostiučiněním za odvedenou práci celého týmu, který pracoval tvrdě na dosažení zralosti s hloubkou a komplexností. A jaká vína lze očekávat z tohoto vinařství? Podle Chrise víno vykazuje krásnou minerálnost při zachování pikantnosti a zářivý “twist” v závěru. A to je prý přesně to, co bychom měli hledat v dobrém Sauvignonu Blanc.

 

 

Jaká budou vína ročník 2020?

Vinaři se shodují, že letošní rok byl jedním z nejnáročnějších období. Vinařství a jimi provozované restaurace se musely pro hosty více než na 2 měsíce uzavřít. Opatření sociálního distancování zcela zastavila nebo významně zpomalila místní spotřebu. Navíc uzavření hranice snížilo příliv zahraničních návštěvníků. Všichni byli pod obrovským tlakem, aby včas sklidili hrozny, protože si byli vědomi, že propuknutí onemocnění Covid-19 by je mohlo ohrozit. Jen díky nastavení přísných pravidel a jejich dodržování se vinobraní obešlo bez incidentů spojených s nákazou Covid-19. 

Některé části země, jako například Otago, zažily chladnější léto, ale Marlborough, Gisborne a Hawke's Bay měly skvělé počasí, které přispělo ke skvělým podmínkám při dozrávání révy.

Například vinaři z oblasti Marlborough hodnotí letošní rok za jeden z nejlepších, co do podmínek, kdy vegetační období bylo o něco delší a teplota byla ke konci chladnější, což znamenalo, že hrozny měly plnější ovocnou chuť.

Celkem se sklidilo 457 000 tun hroznů. To je o 11 % víc než vloni. Všichni se shodují v jednom, že ročník 2020 bude ve všech ohledech výjimečný. Už se těšíme až budeme moct ochutnat vína z nového ročníku!