6 nejpěstovanějších odrůd na Novém Zélandu

Nad Novým Zélandem se vine nejenom jeho dechberoucí krajina, ale také špičková vína, která zdejší vinice produkují. Tato země je známá svými výjimečnými odrůdami révy vinné, které se adaptovaly na místní podnebí a půdy. V tomto blogu se zaměříme na šest nejrozšířenějších pěstovaných odrůd révy vinné na Novém Zélandu. 

Sauvignon Blanc

Sauvignon Blanc je bezpochyby králem bílých odrůd na Novém Zélandu. Tato odrůda se stala ikonickým symbolem novozélandského vína díky svým intenzivním a osvěžujícím chutím. Vinné révy Sauvignon Blanc se nejčastěji pěstují v oblasti Marlborough na Jižním ostrově, kde vytvářejí vína s výraznými tóny tropického ovoce a citrusů.

Pinot Noir

Když přijde řeč na červená vína, pak je Pinot Noir nepřekonatelným králem. Pěstuje se zejména ve středních oblastech Jižního ostrova, jako je Central Otago. Novozélandský Pinot Noir je charakteristický svou jemnou strukturou, ovocnými tóny třešní a ostružin a subtilními kořeněnými nádechy.

 Pinot Gris

Pinot Gris, známý také jako Pinot Grigio, získává stále větší popularitu na vinicích Nového Zélandu. Tato odrůda produkuje širokou škálu vín, od suchých a svěžích po plné a aromatické. Pinot Gris se pěstuje v různých oblastech, včetně Marlborough a Central Otago.

Chardonnay

Chardonnay se těší velké popularitě po celém světě, a to platí i na Novém Zélandu. Tato bílá odrůda vytváří širokou škálu vín, od svěžích a minerálních až po plnější a máslovější styl. Oblasti jako Hawke's Bay a Gisborne na Severním ostrově jsou známé pro své výborné Chardonnay.

 Merlot

Merlot se stává stále populárnější odrůdou na Novém Zélandu, ačkoli červené odrůdy jsou stále v menšině ve srovnání s bílými. Merlot zde obvykle nabízí hladkou strukturu s tóny tmavého ovoce a jemným kořeněným zakončením. Vinice v regionu Hawke's Bay jsou známé svými kvalitními merloty.

 Riesling 

Riesling získává na populárnosti a vyniká svou výraznou kyselostí a aromatickým profilem. V oblastech Waitaki Valley a Central Otago se pěstují kvalitní rieslingy s tóny bílých květů a citrusového ovoce.