Objevte riesling z Nového Zélandu

Kdo říká, že nejlepší riesling pochází z Německa? Když se řekne novozélandské víno, většině se vybaví Sauvignon Blanc, ale tato země je také domovem vynikajících vín typu riesling. Hrozny rieslingu se na Novém Zélandu pěstují již více než 150 let, ale teprve v posledních letech si rieslingy z této země získaly uznání na mezinárodní scéně. Díky široké škále chutí od suchých a svěžích až po lahodně sladké je riesling čtvrtým nejoblíbenějším a nejrozšířenějším bílým vínem na Novém Zélandu.

Jak chutná riesling?

Riesling je bílá odrůda révy vinné, která pochází z oblasti Rýna. Riesling je aromatická odrůda, která se vyznačuje květinovým, téměř parfémovým aroma a vysokou kyselostí.


Jednou z fascinujících vlastností rieslingu je jeho schopnost vyrábět vína s širokou škálou chutí a stylů. Riesling může být suché až po šťavnatě sladké víno, přičemž existuje mnoho variant mezi nimi. Suché rieslingy bývají lehké a svěží, s chutí citrusů, zelených jablek a minerálů. Polosuché a polosladké rieslingy jsou o něco sladší a tělnatější, s příchutí peckovin a medu. Sladké rieslingy mohou být neuvěřitelně komplexní, s příchutí meruněk, ananasu a medu, stejně jako s květinovými a kořeněnými tóny.


Jedním z důvodů, proč je riesling tak univerzální, je jeho vysoká kyselost, která pomáhá vyrovnávat sladkost ve sladších vínech a dodává osvěžující svěžest v sušších stylech. Díky své kyselosti je také vynikajícím vínem k jídlům, zejména ke kořeněným pokrmům, protože kyselost pomáhá přebít horkost a vytváří osvěžující protipól chuti.

 

Oblasti, kde se na Novém Zélandu pěstuje riesling


Podnebí má největší vliv na chuť vína, což platí zejména pro riesling. Většina novozélandských rieslingů se pěstuje na Jižním ostrově, protože tato odrůda má ráda chladnější podnebí s nízkou vlhkostí. Na Jižním ostrově jsou to oblasti Marlborough, North Canterbury, Central Otago, Nelson a Wairarapa.


Marlborough je největší vinařskou oblastí Nového Zélandu a je známá svými víny Sauvignon Blanc, ale produkuje také vynikající ryzlinky. Ryzlinky z Marlborough bývají svěží a osvěžující, s tóny limetky a grapefruitu. Často zrají v nerezových tancích, aby si zachovaly svěží chuť. Z Marlborough najdete na našem e-shopu rieslingy z těchto vinařství - Two Rivers a Clark Estate.


Central Otago se nachází v jižní části Jižního ostrova a je známé svými víny Pinot Noir. V této oblasti se však vyrábí také fantastické rieslingy. Rieslingy z Central Otago bývají suché a minerální, s tóny peckovin a citrusů.


Oblast Nelson leží na samém vrcholu novozélandského Jižního ostrova, kde je o něco teplejší počasí než v Marlborough. V rieslingu z oblasti Nelson najdeme spíše chutě peckovitého ovoce, jako jsou broskve a meruňky.

Plocha pěstování rieslingu na Novém Zélandu

Srovnání německého a novozélandského rieslingu

Novozélandské rieslingy jsou známé svou živou kyselostí, čistotou ovocných chutí a silným smyslem pro terroir. Jejich styl bývá střídmější než u jiných rieslingů, s důrazem na mineralitu a kyselost. Novozélandské rieslingy se vyrábějí v různých stylech, od suchých po sladké, a mnoho vinařů experimentuje s novými technikami, aby vyrobili jedinečná a vzrušující vína.


Naopak německé rieslingy mají obecně vyšší obsah kyselin, minerální a benzinové tóny a mohou být od suchých až po velmi sladké, zatímco novozélandské ryzlinky jsou ovocnější, s nižším obsahem kyselin a obvykle se konzumují mladé.


Co říct závěrem o novozélandském rieslingu? Novozélandské rieslingy jsou ještě neobjeveným klenotem ve světě vína. Nabízejí jedinečnou a osvěžující chuť s výrazným smyslem pro terroir a důrazem na čistotu ovocných chutí. Až budete příště plánovat nákup bílého vína, tak se nebojte vyzkoušet novozélandský riesling!

 

Zdroj: nzwine.com